2022. június 14., kedd

A hamuzsírfőzés

 Szükséges eszközök:



  • 50 cm3-es főzőpohár
  • üvegtölcsér
  • mérőhenger
  • üvegbot
  • evőkanál
  • cseppentő
  • szűrőpapír
  • borszeszégő
  • gyufa
  • vasháromláb
  • tálca
Szükséges anyagok:
  • hamu (1 kiskanálnyi) (tölgy, akác stb. fából)
  • víz (25-30 cm3)
  • indikátorpapír, színskála
Kísérlet elvégzése:
  1. Az általunk választott fatípust kályhában elégetjük, a hamut összegyűjtjük.
  2. Egy főzőpohárba kiskanálnyi fahamut és 25-30 cm3 vizet öntünk, majd üvegbottal 2 percig kevergetjük és 5 percig forraljuk.
  3. Megvárjuk, amíg a hamuzsír-oldat szobahőmérsékletűre lehűl, majd szűrőtölcsérbe helyezett szűrőpapíron keresztül megszűrjük.
  4. A szűrletből egy evőkanálnyit kiveszünk, majd a borszeszégő felett melegítjük amíg a kanálban meg nem jelenik a kész hamuzsír.
  5. Miután a kanál lehűlt, érintsük meg ujjbegyünkkel a kanálban visszamaradt szilárd anyagot. Dörzsöljük össze az ujjbegyeket és írjuk le a tapasztalatot!
  6. Cseppentsünk 2-3 csepp vizet a bepárolt szilárd anyagra. Indikátorpapír segítségével mérjük meg a kémhatását!

Eszköz: feladatlap

Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Grahe teszt (világító kémcső)

  Szükséges eszközök kémcső kémcsőfogó Bunsen-égő 10 cm 3 -es mérőhenger Pasteur pipetta (cseppentő) porcelántál tálca UV lámpa (366 nm) Szü...