Szükséges eszközök:
- 50 cm3-es főzőpohár
- üvegtölcsér
- mérőhenger
- üvegbot
- evőkanál
- cseppentő
- szűrőpapír
- borszeszégő
- gyufa
- vasháromláb
- tálca
- hamu (1 kiskanálnyi) (tölgy, akác stb. fából)
- víz (25-30 cm3)
- indikátorpapír, színskála
Kísérlet elvégzése:
- Az általunk választott fatípust kályhában elégetjük, a hamut összegyűjtjük.
- Egy főzőpohárba kiskanálnyi fahamut és 25-30 cm3 vizet öntünk, majd üvegbottal 2 percig kevergetjük és 5 percig forraljuk.
- Megvárjuk, amíg a hamuzsír-oldat szobahőmérsékletűre lehűl, majd szűrőtölcsérbe helyezett szűrőpapíron keresztül megszűrjük.
- A szűrletből egy evőkanálnyit kiveszünk, majd a borszeszégő felett melegítjük amíg a kanálban meg nem jelenik a kész hamuzsír.
- Miután a kanál lehűlt, érintsük meg ujjbegyünkkel a kanálban visszamaradt szilárd anyagot. Dörzsöljük össze az ujjbegyeket és írjuk le a tapasztalatot!
- Cseppentsünk 2-3 csepp vizet a bepárolt szilárd anyagra. Indikátorpapír segítségével mérjük meg a kémhatását!
Eszköz: feladatlap
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése