2022. június 14., kedd

Ananász fehérjebontó enzimjének kimutatása


 Szükséges eszközök:

  • kés (ananász meghámozásához, feldarabolásához)
  • tálca
  • 1 db 25 cm3-es főzőpohár
  • 2 db 10 cm3-es mérőhenger
  • 3 db kémcső
  • kémcsőállvány
  • hőforrás (Bunsen- vagy borszeszégő)
  • kisebb darab géz
  • üvegtölcsér
  • szűrőkarika
  • állvány

Szükséges anyagok:
  • 1 db ananász (nyers!, konzerv nem jó!)
  • 2 g zselatin (hidegen oldódó)
  • desztillált víz
  • jég
Kísérlet elvégzése:
  1. Hámozzuk meg a nyers ananászt, majd kockázzuk fel. 
  2. A kockákat tegyük egy konyhai turmixgépbe és óvatosan turmixoljuk össze. Ügyeljünk arra, hogy a turmixolás során ne habosodjon fel a pép!
  3. A pépet szűrjük át egy ötszörösen hajtott gézrétegen, és az így kinyert lével dolgozzunk tovább.
  4. Vegyünk elő 3 kémcsövet. Mérőhenger segítségével mérjünk ki az egyikbe 3 cm3 vizet, majd a pépesített ananászból mérjünk ki szintén 3-3 cm3-t a további 2 kémcsőbe. 
  5. Tartalmuk alapján jelöljük meg a kémcsöveket és jegyezzük meg, hogy melyikbe mit mértünk ki.


Eszközökfeladatlap



Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Grahe teszt (világító kémcső)

  Szükséges eszközök kémcső kémcsőfogó Bunsen-égő 10 cm 3 -es mérőhenger Pasteur pipetta (cseppentő) porcelántál tálca UV lámpa (366 nm) Szü...