Szükséges eszközök:
- kés (burgonya meghámozásához)
- tálca
- háztartási reszelő
- 1 db Petri-csésze (nagyobb méretű)
- porcelánmozsár törővel
- 1 db 250 cm3-es főzőpohár
- 1 db 100 cm3-es mérőhenger
- háztartási fémszűrő
- 1 db üvegbot
- géz
- 1 db 100 cm3-es főzőpohár
- üvegtölcsér
- szűrőpapír
- szűrőkarika
- állvány
- 1 db óraüveg
- 1 db vegyszereskanál
- burgonyagumó
- desztillált víz
Hámozzunk meg egy közepes nagyságú burgonyát, majd reszeljük le.
A reszeléket tegyük porcelánmozsárba és alaposan dörzsöljük szét, majd adjunk hozzá 50 cm3 vizet és keverjük össze.
A fémszűrőbe tegyünk ötszörösen hajtogatott gézt és szűrjük át a burgonyapépet egy főzőpohárba.
A kapott szűrletet (oldatot) hagyjuk állni. Néhány perces állás után a főzőpohárban leülepszik a keményítő.
A leülepedett keményítő felett elhelyezkedő vízréteget dekantáljuk (óvatosan leöntjük). A leöntött oldatból kétujjnyi mennyiséget öntsünk egy kémcsőbe.
Fogjuk be a kémcsövet kémcsőfogóba és óvatosan forraljuk fel a levet. (Vigyázat, nagyon könnyen kifut!!!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése