2022. június 14., kedd

Fehérje kimutatása burgonyából

 


Szükséges eszközök:

  • kés (burgonya meghámozásához)
  • tálca
  • háztartási reszelő
  • 1 db Petri-csésze (nagyobb méretű)
  • porcelánmozsár törővel
  • 1 db 250 cm3-es főzőpohár
  • 1 db 100 cm3-es mérőhenger
  • háztartási fémszűrő
  • 1 db üvegbot
  • géz
  • 1 db 100 cm3-es főzőpohár
  • üvegtölcsér
  • szűrőpapír
  • szűrőkarika
  • állvány
  • 1 db óraüveg
  • 1 db vegyszereskanál

 Szükséges anyagok:

  • burgonyagumó
  • desztillált víz

Kísérlet kivitelezése:
  1. Hámozzunk meg egy közepes nagyságú burgonyát, majd reszeljük le. 

  2. A reszeléket tegyük porcelánmozsárba és alaposan dörzsöljük szét, majd adjunk hozzá 50 cm3 vizet és keverjük össze. 

  3. A fémszűrőbe tegyünk ötszörösen hajtogatott gézt és szűrjük át a burgonyapépet egy főzőpohárba. 

  4. A kapott szűrletet (oldatot) hagyjuk állni. Néhány perces állás után a főzőpohárban leülepszik a keményítő.

  5. A leülepedett keményítő felett elhelyezkedő vízréteget dekantáljuk (óvatosan leöntjük). A leöntött oldatból kétujjnyi mennyiséget öntsünk egy kémcsőbe.

  6. Fogjuk be a kémcsövet kémcsőfogóba és óvatosan forraljuk fel a levet. (Vigyázat, nagyon könnyen kifut!!!)




Eszközök: feladatlap


Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Grahe teszt (világító kémcső)

  Szükséges eszközök kémcső kémcsőfogó Bunsen-égő 10 cm 3 -es mérőhenger Pasteur pipetta (cseppentő) porcelántál tálca UV lámpa (366 nm) Szü...