Szükséges eszközök:
- kés (burgonya meghámozásához)
- tálca
- háztartási reszelő
- 1 db Petri-csésze (nagyobb méretű)
- porcelánmozsár törővel
- 1 db 250 cm3-es főzőpohár
- 1 db 100 cm3-es mérőhenger
- háztartási fémszűrő
- 1 db üvegbot
- géz
- 2 db 100 cm3-es főzőpohár
- üvegtölcsér
- szűrőpapír
- szűrőkarika
- állvány
- 1 db óraüveg
- 1 db vegyszereskanál
Szükséges anyagok:
- burgonyagumó
- KI-os jódoldat
- desztillált víz
Kísérlet kivitelezése:
- Hámozzunk meg egy közepes nagyságú burgonyát, majd reszeljük le.
- A reszeléket tegyük porcelánmozsárba és alaposan dörzsöljük szét, majd adjunk hozzá 50 cm3 vizet és keverjük össze.
- A fémszűrőbe tegyünk ötszörösen hajtogatott gézt és szűrjük át a burgonyapépet egy főzőpohárba.
- A kapott szűrletet (oldatot) hagyjuk állni. Néhány perces állás után a főzőpohárban leülepszik a keményítő.
- A leülepedett keményítő felett elhelyezkedő vízréteget dekantáljuk (óvatosan leöntjük). A leöntött oldatot egy későbbi lépéshez egy 100 cm3-es főzőpohárban tegyük félre.
- Majd a keményítőt ismételten öntsük fel desztillált vízzel és keverjük meg, várjuk meg míg leülepszik és a vizet ismét dekantáljuk. Ezt a mosási folyamatot háromszor ismételjük meg.
- Ekkorra hófehér keményítőszemcsék maradnak vissza a főzőpohár alján, melyeket szűrőpapíron szűrjünk le.
- A szűrőpapíron maradt keményítőt egy óraüvegen hagyjuk megszáradni, ezt követően egy vegyszereskanállal kaparjuk le.
- A szárított keményítőporból tegyünk egy keveset óraüvegre, és csepegtessünk rá KI-os jódoldatot.
Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése