2022. június 14., kedd

A mézben lévő cukrok redukáló hatásának kimutatása

 Szükséges eszközök:


  • 2 db kémcső
  • 1 db kémcsőfogó
  • kémcsőállvány
  • 1 db 50 cm3-es főzőpohár
  • 1 db üvegbot
  • hőforrás (Bunsen- vagy borszeszégő)

Szükséges anyagok:
  • méz
  • Fehling I-oldat
  • Fehling II-oldat
  • desztillált víz
Kísérlet kivitelezése:
  1. Tegyünk egy 50 cm3 főzőpohárba 5-6 csepp mézet és kb. egy ujjnyi desztillált vizet majd néhányszor keverjük meg egy üvegbot segítségével.
  2. A hígított mézes oldatból egy kémcsőbe öntsünk 1 ujjnyit.
  3. A másik kémcsőbe készítsük el a Fehling-reagenst: kb. 1 ujjnyi Fehling I-oldathoz addig adjunk Fehling II-oldatot, amíg a kezdetben képződő csapadék feloldódik. 
  4. A mélykék oldatot öntsük a mézhez, rázzuk jól össze, majd óvatosan melegítsük.



Eszközök: feladatlap

Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Grahe teszt (világító kémcső)

  Szükséges eszközök kémcső kémcsőfogó Bunsen-égő 10 cm 3 -es mérőhenger Pasteur pipetta (cseppentő) porcelántál tálca UV lámpa (366 nm) Szü...