2022. június 14., kedd

Fehérje kimutatása szójababból (biuret- és xantoprotein-próba)

  

Szükséges eszközök:


  • porcelánmozsár törővel
  • 2 db 250 cm3-es főzőpohár
  • 2 db 100 cm3-es főzőpohár
  • 1 db 10 cm3-es mérőhenger
  • 5 db kémcső
  • kémcsőállvány
  • 1 db Pasteur-pipetta (cseppentő)
  • háztartási fémszűrő
  • 1 db háztartási fémszűrő
  • géz
  • üvegtölcsér
  • szűrőkarika
  • állvány
Szükséges anyagok:
  • szójabab
  • desztillált víz
  • 10%-os NaOH-oldat
  • 10%-os CuSO4-oldat
  • tömény salétromsav
SZÓJABAB FEHÉRJEKIVONAT KÉSZÍTÉSE
  1. Tegyünk kisebb maréknyi szójababot egy 250 cm3-es főzőpohárba és töltsük színültig desztillált vízzel. 
  2. Hagyjuk dagadni a babszemeket két-három napig, a megfelelő vízmennyiséget folyamatosan biztosítsuk. 
  3. A szójabab az eltelt idő alatt a víz hatására megpuhul, és a dörzsmozsár segítségével pépesíthetővé válik. 
  4. A dörzsmozsárban alaposan dörzsöljük szét a babszemeket kevés (2-5 cm3) desztillált víz hozzáadása mellett.
  5. A péphez adjunk 50 cm3 vizet, keverjük meg és egy háztartási fémszűrőbe tett ötszörösen összehajtott gézen szűrjük át egy 250 cm3-es főzőpohárba. 
  6. Az így kapott kolloid oldatot használjuk a kísérlethez.
BIURET-PRÓBA
  1. Öntsünk a kémcsőbe két ujjnyit a szójababból készített fehérjeoldatból és lúgosítsuk meg az oldatot egy ujjnyi NaOH-oldat hozzáadásával.
  2. Adjunk az oldathoz továbbá 3-5 csepp CuSO4-oldatot is. 
  3. Alaposan rázzuk össze a kémcsőben lévő oldatot.
XANTOPROTEIN-PRÓBA
  1. Öntsünk a kémcsőbe egy ujjnyit a szójababból készített fehérjeoldatból és adjunk hozzá ugyanennyi tömény salétromsav-oldatot.
  2. A kémcső tartalmát óvatosan rázzuk össze.





Eszközök: feladatlap

Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Grahe teszt (világító kémcső)

  Szükséges eszközök kémcső kémcsőfogó Bunsen-égő 10 cm 3 -es mérőhenger Pasteur pipetta (cseppentő) porcelántál tálca UV lámpa (366 nm) Szü...