Szükséges eszközök:
- porcelánmozsár törővel
- 2 db 250 cm3-es főzőpohár
- 2 db 100 cm3-es főzőpohár
- 1 db 10 cm3-es mérőhenger
- 5 db kémcső
- kémcsőállvány
- 1 db Pasteur-pipetta (cseppentő)
- háztartási fémszűrő
- 1 db háztartási fémszűrő
- géz
- üvegtölcsér
- szűrőkarika
- állvány
Szükséges anyagok:
- szójabab
- desztillált víz
- 10%-os NaOH-oldat
- 10%-os CuSO4-oldat
- tömény salétromsav
SZÓJABAB FEHÉRJEKIVONAT KÉSZÍTÉSE
- Tegyünk kisebb maréknyi szójababot egy 250 cm3-es főzőpohárba és töltsük színültig desztillált vízzel.
- Hagyjuk dagadni a babszemeket két-három napig, a megfelelő vízmennyiséget folyamatosan biztosítsuk.
- A szójabab az eltelt idő alatt a víz hatására megpuhul, és a dörzsmozsár segítségével pépesíthetővé válik.
- A dörzsmozsárban alaposan dörzsöljük szét a babszemeket kevés (2-5 cm3) desztillált víz hozzáadása mellett.
- A péphez adjunk 50 cm3 vizet, keverjük meg és egy háztartási fémszűrőbe tett ötszörösen összehajtott gézen szűrjük át egy 250 cm3-es főzőpohárba.
- Az így kapott kolloid oldatot használjuk a kísérlethez.
BIURET-PRÓBA
- Öntsünk a kémcsőbe két ujjnyit a szójababból készített fehérjeoldatból és lúgosítsuk meg az oldatot egy ujjnyi NaOH-oldat hozzáadásával.
- Adjunk az oldathoz továbbá 3-5 csepp CuSO4-oldatot is.
- Alaposan rázzuk össze a kémcsőben lévő oldatot.
XANTOPROTEIN-PRÓBA
- Öntsünk a kémcsőbe egy ujjnyit a szójababból készített fehérjeoldatból és adjunk hozzá ugyanennyi tömény salétromsav-oldatot.
- A kémcső tartalmát óvatosan rázzuk össze.
Eszközök: feladatlap
Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése