Szükséges eszközök
- főzőpohár
- szűrőtölcsér
- gézlap
- tálca
- borszeszégő (vagy vízfürdő)
- 5 g (4 kk) lenmag
- etanol (hideg, 96 V/V%)
- forróvíz
Kísérlet leírása:
1. Mérj ki 5 g lenmagot, majd kb. 20 cm3 forrásban lévő vízzel öntsd le! Várj 15 percet!
2. Három rétegű gézlapon keresztül szűrd főzőpohárba az anyagot! A nyálkás állagú anyagot nyomkodd át a gézlapon, de vigyázz hogy egész lenmag ne kerüljön a szűrletbe!
2. Három rétegű gézlapon keresztül szűrd főzőpohárba az anyagot! A nyálkás állagú anyagot nyomkodd át a gézlapon, de vigyázz hogy egész lenmag ne kerüljön a szűrletbe!
3. A szűrlethez adj háromszoros mennyiségű hideg (!) 96%-os etanolt! Rázd össze a főzőpohár tartalmát! Ezután az oldatot szűrd le szűrőtölcsér és szűrőpapír segítségével! A szűrőpapíron maradt anyagot kaparjuk le!
Tapasztalat:
A lenmag bőrszövetében poliszacharid található.
A lenmag bőrszövetében poliszacharid található.
Ez a poliszacharid-tartalom forróvízzel kivonható (A). A gézlapon átnyomkodott, átlátszó és nyálkás állagú oldatból (B) a hideg alkohol kicsapja a poliszacharidot (C). A poliszacharid így könnyen leszűrhető.
Videó:
Eszköz: feladatlap, poliszacharid hidrolízis és Fehling-próba
Forrás: Tóth N, Hunyadi A: Pharmacognosy practice: for pharmacy students, University of Szeged, 2015, 27p.
Ez a bejegyzés az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 AP4 támogatásával jött létre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése